Kokosowa jaglanka z jabłkiem i cynamonem


 Jest wiele odmian kasz i wiele pomysłów na ich połączenia. Możemy podawać je wedle uznania na słodko, z owocami świeżymi lub mrożonymi czy w wersji wytrawnej, z warzywami, orzechami, sosami, oliwą. Niedawno pokazałyśmy wam idealne według nas połączenie na Kaszę bulgur z ziarnami kakao i jagodami goji. Dziś natomiast proponujemy połączenie kaszy jaglanej z kokosem, jabłkiem i cynamonem, w sam raz na zdrowe śniadanie :)!


Składniki:

- 100 g. kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
- 1 jabłko
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka płatków kokosa
- kilka listków świeżej mięty

- kawałek świeżego imbiru lub szczypta imbiru w proszku
- cynamon
- 1 łyżka stewii lub innej substancji słodzącej


Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać i ugotować. Odlać na sito i ponownie umieścić w garnku. Zalać mlekiem, dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko, pestki dyni, płatki kokosa, cynamon, imbir i stewię. Całość dusić na małym ogniu kilka minut, często mieszając. Udekorować listkami świeżej mięty.




Etykiety: , ,