Składniki na ciasto pierogowe (około 50 pierogów):
- 400 g. mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Składniki zmieszać i zagnieść ciasto. Uformować kulę,włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odkroić kawałek i cienko rozwałkować, podsypując mąką. Wykroić kółka szklanką.
Składniki na farsz:
- 150 g. tofu naturalnego lub ziołowego
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 2 pęczki botwinki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia cebuli
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. Botwinkę zblendować w malakserze lub blenderze kielichowym. Ziemniaki i tofu rozgnieść widelcem. Przełożyć wszystko do dużej miski, dodać posiekany czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Gotowy farsz układać na wcześniej przygotowane kółka z ciasta i lepić na kształt pierogów.
Składniki na sos cytrynowy:
- 1 cytryna
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę, sok wycisnąć do garnka. Dodać miód, olej i pieprz. Wszystkie składniki razem podgrzać. Gotowym sosem polewać pierogi.
Etykiety: dania wegańskie, dania wegetariańskie, Pierogi z botwinką i tofu w cytrynowym sosie