Pierogi z botwinką i tofu w cytrynowym sosie





Składniki na ciasto pierogowe (około 50 pierogów):

- 400 g. mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Składniki zmieszać i zagnieść ciasto. Uformować kulę,włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odkroić kawałek i cienko rozwałkować, podsypując mąką. Wykroić kółka szklanką.

Składniki na farsz:

- 150 g. tofu naturalnego lub ziołowego
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 2 pęczki botwinki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia cebuli

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. Botwinkę zblendować w malakserze lub blenderze kielichowym. Ziemniaki i tofu rozgnieść widelcem. Przełożyć wszystko do dużej miski, dodać posiekany czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Gotowy farsz układać na wcześniej przygotowane kółka z ciasta i lepić na kształt pierogów.

Składniki na sos cytrynowy:

- 1 cytryna
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego

- czarny pieprz

Sposób przygotowania:


Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę, sok wycisnąć do garnka. Dodać miód, olej i pieprz. Wszystkie składniki razem podgrzać. Gotowym sosem polewać pierogi. 



Etykiety: , ,