Składniki:
- 150 g. azjatyckiego makaronu pszenno-gryczanego soba (lub inny, np. ryżowy)
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 100 g. orzeszków (ziemne, nerkowce lub inne)
- 2 łyżki ziaren sezamu
- oliwa orzechowa lub sezamowa
- 1 czerwona cebula
- strąk chili lub pepperoni
- 2-3 cm. świeżego imbiru
- 1 limonka
- 1 łyżka pasty green curry
- sól
do posypania na wierzch:
- plasterki rzodkiewki- szczypiorek
- kiełki fasoli mung
- kolendra
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przestudzić na sicie. Marchewki, cukinię i imbir pokroić w paski, cebulę i chili w talarki. Orzeszki, sezam, czosnek oraz 4-5 łyżek oliwy (sezamowej lub orzechowej) zblendować w blenderze kielichowym lub malakserze.
Na patelni wraz z dwiema łyżkami oliwy, umieścić warzywa, sos orzechowy oraz pastę curry. Można dodać odrobinę wody aby rozcieńczyć sos.
Wszystko chwilę razem dusić. Dodać makaron. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło, posypany świeżymi warzywami.
Etykiety: dania wegańskie, dania wegetariańskie, Pad Thai z warzywami i sosem orzechowo-sezamowym