Paprykowe curry z cieciorką



Na chłodne dni najlepsze są rozgrzewające i ostre dania jednogarnkowe. Na chwilę przeniosłyśmy się do pięknej, słonecznej Azji i skradłyśmy przepis na paprykowe curry z cieciorką. Od was zależy czy podacie je z ulubionym ryżem, kaszą czy też zjecie bez dodatków. My wybrałyśmy ryż, który świetnie komponuje się z większością dań orientalnej kuchni azjatyckiej. No to do roboty!


Składniki:


- 1 niepełna szklanka suchej cieciorki
- 2 czerwone papryki
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 strąk ostrej papryczki chili
- 1-2 cm. korzenia imbiru
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki curry indyjskiego
- sól
- olej kokosowy lub inny do smażenia
- ulubiony ryż lub kasza

Sposób przygotowania:
Cieciorkę namoczyć i pozostawić na całą noc. Następnego dnia przepłukać i gotować do miękkości, około 30-35 minut. W garnku z grubym dnem podsmażyć posiekaną cebulkę, czosnek i przyprawy. Dodać pokrojoną drobno czerwoną paprykę, chili oraz imbir. Zalać bulionem i dusić kilka minut. Dodać ugotowaną cieciorkę oraz mleko kokosowe. Doprawić solą i ewentualnie chili, do pożądanego smaku. Dusić wszystko razem 2-3 minuty. Podawać z kaszą lub ryżem i natką pietruszki.



Etykiety: , ,