Klopsiki warzywne


Zapewne dla większości z nas najlepszym, polskim obiadem są ziemniaki posypane świeżym koperkiem z surówką i sosem. Wiadomo również, że poszukujemy roślinnego zastępstwa dla tradycyjnych kotletów czy klopsów. Oto nasza propozycja prostych w przygotowaniu i naprawdę smacznych, warzywnych klopsików.



Składniki:


- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku

- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cukinia
- 8-10 pieczarek
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- świeży koperek
- sól, pieprz
- słodka papryka
- olej do smażenia, np. kokosowy

Sposób przygotowania:

Marchew i pietruszkę ugotować (np. warzywa wyjęte z zupy). Cebulkę i czosnek podsmażyć w garnku z grubym dnem. Dodać posiekane pieczarki, paprykę i cukinię. Dusić kilka minut do miękkości. W dużej misce umieścić odsączoną i przepłukaną kukurydzę. Dodać duszone warzywa oraz posiekaną, ugotowaną marchew i pietruszkę. Wszystko delikatnie zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodać otręby, pestki słonecznika i posiekany koperek. 
Formować klopsiki, które można delikatnie podsmażyć lub piec w piekarniku w 180 stopniach, około 35 minut. Podawać z ulubionym sosem (np. pomidorowym czy grzybowym).





Etykiety: , ,