Pasztet z cieciorki i grochu z papryką wędzoną

Jeszcze macie czas na przygotowanie pysznego i zdrowego pasztetu! Idealnie wkomponuje się w świąteczny stół i nie tylko. Jest prosty w przygotowaniu więc nawet osoby, które nie czują się  dobrze w kuchni będą w stanie go samodzielnie przygotować.
!!!WESOŁYCH ŚWIĄT!!!








Składniki:

- 1 mały korzeń selera
- 1 korzeń pietruszki
- 3 marchewki
- 3/4 szklanki grochu łuskanego w połówkach
- 2 puszki cieciorki (lub 1 szklanka suchej, namoczonej na noc następnie ugotowanej)
- 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- olej do smażenia
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego

- 3 łyżki ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:


Seler, pietruszkę, marchewki, listki laurowe i ziele zalać w garnku wodą, 2 cm powyżej powierzchni warzyw i posolić. Do gotujących się warzyw dosypać groch. Gotować wszystko do miękkości około 20 minut. Na ostatnią minutę gotowania dodać kaszę kukurydzianą. Wyłączyć gaz. Wody nie odlewać, gdyż powinna powstać z niej gęsta "papka". Wyjąć z garnka ziele i listki.
Do dużego naczynia wsypać odsączona i przepłukaną cieciorkę. Dodać ugotowane wraz z grochem i kaszą warzywa. Przyprawić papryką wędzoną i majerankiem. Na oleju podsmażyć cebulkę i czosnek, dodać do reszty warzyw. Całość zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę i wraz z ziarnami słonecznika dodać do masy.
Przełożyć całość do keksówki, posypać majerankiem i piec pasztet w temperaturze 180 stopni, około 50 minut.


Etykiety: , ,