Lunchbox #4 - Grillowany boczniak ze szpinakiem i kaszą gryczaną

Wracamy po przerwie świątecznej z kolejnym przepisem na lunchbox! Czwarta propozycja prostego i smacznego dania, które możemy zabrać ze sobą do szkoły czy pracy to grillowane boczniaki podane ze szpinakiem i kaszą gryczaną. Jedna porcja zawiera niecałe 500 kcal i spokojnie starczy na kilka godzin poza domem :).




czas przygotowania: około 30 minut
kaloryczność: około 460 kcal
porcja: dla jednej osoby

Składniki:

- 80 g. suchej kaszy gryczanej
- 100 g. świeżego szpinaku
- 150 g. boczniaków
- 1/3 kopru włoskiego
- 3-4 suszone pomidory
- 2 szalotki
- 1 świeży pomidor
- ząbek czosnku
- 1/2 małego chili
- papryka wędzona
- sól, pieprz
- olej kokosowy (do smażenia)
- oliwa do skropienia boczniaków

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną ugotować. Boczniaki przepłukać, skropić oliwą, posolić i posypać wędzoną papryką. Zapiekać w piekarniku z funkcją grilla około 15 minut, w temperaturze 170 stopni.
W rondelku na oleju podsmażyć posiekaną szalotkę, czosnek i koper włoski. Dodać pokrojone w kostkę pomidory: świeży i suszone. Dodać posiekane chili, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć chwilkę a na koniec dorzucić liście szpinaku. Wymieszać i dusić około 1-2 minut. 



Etykiety: , ,