Lunchbox #2 - Komosa ryżowa (quinoa) z tofu i warzywami



Kolejnym pomysłem na pożywny posiłek, który możemy spokojnie zabrać ze sobą do szkoły czy pracy jest bardzo zdrowa komosa ryżowa, zwana inaczej kaszą quinoa. Oczywiście nikt nie chciałby jeść samej, suchej kaszy dlatego obok niej znalazło się pyszne marynowane tofu, pieczone papryki oraz duszony jarmuż.








czas przygotowania: do 40 min.
kaloryczność: około 600 kcal
porcja: na jedną osobę

Składniki:

- 50 g. kaszy quinoa (ok 1/4 szklanki suchej)
- 1 duża czerwona papryka (lub dwie połówki różnych kolorów)
- 90 g. tofu naturalnego (pół kostki)
- 100 g. jarmużu
- 2 cebulki dymki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- mały kawałek papryki chili
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Paprykę oczyścić i pokroić na ćwiartki. Posypać solą i wstawić do piekarnika, układając skórką do góry. Piec około 30 minut w 180 stopniach z funkcją grillową.
Kaszę quinoa przepłukać wodą i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tofu pokroić w kostkę i umieścić na około 20 minut w marynacie z sosu sojowego, miodu, oliwy z pestek dyni, posiekanego chili, posiekanym czosnkiem i odrobiną soli.
Do rondelka wrzucić posiekane cebulki, olej kokosowy i chwilę podsmażać. Dodać przepłukany jarmuż i dusić wszystko 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Gdy papryka będzie upieczona, zdjąć z niej skórkę. Tofu wraz z marynatą podsmażać chwilę na patelni. W pojemniku umieścić kolejno jarmuż, kaszę, paprykę oraz tofu.




 

Etykiety: ,