Dziś łatwa i zdrowa przekąska - czipsy z batatów z czarną solą. Czarna sól, inaczej sól kala namak to przyprawa pochodząca z Indii, która ma słony smak, a także charakterystyczny kolor i zapach. W kuchni indyjskiej wykorzystywana jest jako przyprawa do ostrych sosów, owoców, dipów oraz pikantnych przekąsek.
Duża salaterka tej zdrowej przekąski to zaledwie 200 kcal!
Składniki:
- 2 średnie bataty
- sól kala namak
- papryka suszona słodka lub ostra
Sposób przygotowania:
Bataty wraz ze skórką porządnie wyczyścić pod bieżącą wodą. Pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na kratce grillowej w piekarniku. Posypać solą i papryką do smaku. Piec w temperaturze 180 stopni w termoobiegu, około 40 minut.
Etykiety: Czipsy z batatów z czarną solą kala namak, dania wegańskie, dania wegetariańskie