Tofu aglio olio na białym winie


Po ostatnich, słodkich przepisach czas na coś słonego i nieco bardziej wykwintnego. Doskonała przystawka, gotowa w dosłownie parę minut, czyli tofu "aglio olio" na białym winie.Nic skomplikowanego a takie pyszne! :)




Składniki:

- 1/2 kostki tofu naturalnego
- 2 łyżki oleju kokosowego

- 1/4 strąka papryki pepperoni
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:



Tofu pokroić w prostokąty i podsmażyć delikatnie na oleju kokosowym. Dodać posiekaną drobno paprykę pepperoni, czosnek i zalać białym winem. Dusić dwie minuty, aby smaki się połączyły i powstał sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki. 

Podawać z delikatnie podsmażoną na patelni bez oleju grzanką.




 

Etykiety: , ,