Kasza jaglana z czarną soczewicą w wydaniu orientalnym



Dziś przedstawiamy Wam połączenie kilku bardzo wartościowych produktów. Kasza jaglana, czarna soczewica oraz zielone warzywa- brokuł i szpinak, które w połączeniu z mlekiem kokosowym i świeżym imbirem dały nam ciekawy, orientalny smak. Jeżeli więc nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, abyście na chwilę mogli przenieść się w kulinarną podróż po Azji!






Składniki:


- 200 g. suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki czarnej soczewicy (Beluga)
- 300 ml wody
- 400 ml mleka kokosowego
- 2-3 cm. świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kurkumy
- 3 garście szpinaku
- 1 brokuł
- sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, a soczewicę namoczyć na co najmniej 20 minut. Następnie włożyć je do garnka, posolić i zalać wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Po 10-12 minutach gotowania dodać mleko kokosowe, posiekany imbir, chili, kurkumę oraz czosnek. Dusić na małym ogniu jeszcze około 10 minut. 

Brokuł podzielić na małe różyczki i sparzyć wrzątkiem. Dodać do potrawki 3 garście przepłukanego szpinaku oraz różyczki brokuła. Dusić wszystko razem około 4-5 minut. Dla podniesienia wartości odżywczej potrawy zalecamy dodanie na koniec (już w talerzu) łyżki oleju lnianego lub innego dobrego.




Etykiety: , ,