Do stworzenia tego deseru zainspirowała nas pewna osoba, której zainteresowanie produktami z grupy superfoods udzieliło się również nam. Właśnie do tych produktów zaliczane jest surowe ziarno kakaowca, które wykorzystałyśmy w naszej kuchni po raz pierwszy. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości jest nazywane "pokarmem Bogów''.
Wpływa również na poprawę nastroju!
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- około 300 ml mleka kokosowego lub innego roślinnego np. migdałowego
- 100 g. suchej kaszy jaglanej
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki miodu/ syropu klonowego
- kilka surowych ziaren kakao
Orzechy namoczyć w wodzie i zostawić na całą noc.
Kaszę jaglaną ugotować i odcedzić. Do wystudzonej kaszy dodać 4 łyżki mleka kokosowego, posiekane daktyle i 2-3 pokruszone w moździerzu ziarna kakao (lub 1 łyżkę kakao naturalnego). Wszystko zblendować na gładką masę. Na koniec dodać nasiona chia i masę przełożyć do salaterek.
Orzechy umieścić w malakserze, dodać 6-7 łyżek mleka, płatki drożdżowe i miód. Blendować na gładką masę, około 2-3 minuty. Twarożek ułożyć na kakaowej warstwie deseru.
Podawać z pokruszonymi ziarnami kakao i/lub ze świeżymi owocami.
Etykiety: dania wegańskie, dania wegetariańskie, Deser z twarożkiem z nerkowców i ziarnami kakaowca