Kotlety kapuściane


Prawie każdy z nas kocha kotlety. Czy z ziemniakami, czy w bułce od burgera zawsze smakują dobrze.W lodówce miałyśmy świeżą kapustę, z której właśnie powstały pyszne, delikatne kotlety. Przepis nie jest skomplikowany. Wystarczy włożyć do jednego dużego garnka kilka warzyw i wyczarować naprawdę smaczny obiad!

ilość: 10 kotletów

Składniki:

- 1/2 małej, świeżej kapusty
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 100 g. kaszy jaglanej lub innej
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2 łyżki sezamu
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, czerwona papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plastry i wszystko razem gotować do miękkości. Ugotować kaszę a na patelni podsmażyć posiekaną cebulkę i paprykę. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki po wystudzeniu połączyć w misce. Warzywa powinny być mięciutkie i dobrze odsączone.
Do masy dodać posiekaną natkę pietruszki, 2 łyżki bułki tartej i przyprawić do smaku. Masę wyrobić ręką aby wszystkie składniki się dobrze połączyły (masa musi być zimna i zwarta). W razie potrzeby zagęścić jeszcze bułką tartą lub dowolną mąką. Formować kotlety, obtoczyć w panierce z dwóch łyżek bułki tartej i dwóch łyżek sezamu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, około 25 min. Podawać z ulubionym sosem (np. pieczeniowym, grzybowym, pomidorowym) i surówką.
*Kotlety najlepiej upiec dzień wcześniej i odgrzać następnego dnia, np. delikatnie podsmażając na patelni. Wtedy będziemy mieli pewność, że się nie rozpadną.
Smacznego!

Etykiety: