Ciasteczka z kokosową bitą śmietaną i bananami


Dziś proponujemy wam przepis na delikatne, kakaowo-owsiane ciasteczka z bananami, bitą śmietaną kokosową i prażonymi płatkami migdałów. Jest to połączenie idealne, więc jeżeli posiadacie w domu schłodzone mleko kokosowe zdążycie zrobić te ciasteczka jeszcze dziś. Natomiast jeżeli nie macie w lodówce mleczka kokosowego- biegnijcie do sklepu i przygotujcie je na jutro!

Bo najlepsze są domowe słodycze!


ilość: 12 ciasteczek

Składniki na bitą śmietanę:

- gęsta część z puszki schłodzonego, tłustego mleczka kokosowego
- 2 łyżki cukru pudru

Składniki na ciasteczka:

- woreczek kaszy jaglanej
- 1 banan
- 10 daktyli
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżek płatków owsianych
- szczypta grubej soli
- cukier puder/miód/inny słodzik w razie potrzeby do smaku
- oliwa, mąka lub kasza manna do wysmarowania blachy

Dodatkowo:

- 1 banan
- 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ze schłodzonego mleka kokosowego (chłodzić całą noc w lodówce) oddzielić gęstą część i przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki cukru pudru i ubijać mikserem na dużych obrotach. Gdy bita śmietana się ubiję, miskę wstawić do lodówki aby masa dodatkowo zgęstniała.
*W przypadku gdy bita śmietana będzie dla was zbyt mało słodka można dodać jeszcze trochę cukru pudru.

W trakcie kiedy bita śmietana się chłodzi przygotowujemy  ciasteczka. 
Kaszę jaglaną ugotować a daktyle zalać wrzątkiem na 15 min. Do dużej miski przełożyć ugotowaną kaszę, pokrojonego banana, daktyle i dokładnie zblendować. Następnie dodać płatki owsiane, kakao i szczyptę grubej soli. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić jeszcze miodem lub innym słodzikiem. 
Gotową masę przełożyć do wysmarowanej blachy do babeczek. Piec 15/20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, w termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka studzić kilka minut.
Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni do momentu zarumienienia, a banana pokroić w cienkie plastry. 
Na upieczonych, schłodzonych ciasteczkach ułożyć kolejno banany, łyżeczkę bitej śmietany i posypać płatkami migdałów.
Smacznego!







Etykiety: