- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Gołąbki:
Ugotować ryż. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem podsmażyć na oleju pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Dodać pociętą na zapałki marchew oraz poszatkowaną kapustę, posiekane chili, imbir oraz sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić wszystko około 10-15 min., od czasu do czasu mieszając aż kapusta i marchew zmiękną. Na koniec dodać ugotowany ryż, wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i wyłączyć ogień. Gotowy farsz przestudzić.
W letniej wodzie moczyć po jednej sztuce papieru ryżowego przez kilka sekund (według przepisu na opakowaniu). Rozłożyć go na desce lub blacie i nałożyć po czubatej łyżce farszu. Zawijać i układać ciasno w blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Zwinięte gołąbki piec około 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 *C. Podawać z sosem pomidorowym.