Orientalne gołąbki a'la sajgonki


Kolejny pomysł na gołąbki dla tych, którzy nie chcą bawić się w pracochłonne zawijanie farszu w liście kapusty. Orientalna nuta sprawiła, że tak pysznych gołąbków nigdy nie jadłyśmy. Proste do przygotowania i zawsze udane- wypróbujcie!




ilość: około 20 sztuk


Składniki:

Gołąbki:
- 2 woreczki ryżu (2 po 100 g.)- 1/2 główki świeżej kapusty

- 2 opakowania papieru ryżowego (2 po 50 g.)
- 25-30 dag. pieczarek
- 1 cebula

- 1 marchew
- 3 ząbki czosnku
- 6-8 łyżek sosu sojowego
- kawałek świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki suchego
- 1 świeże chili lub 1/2 łyżeczki suchej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos:


- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Gołąbki:
Ugotować ryż. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem podsmażyć na oleju pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Dodać pociętą na zapałki marchew oraz poszatkowaną kapustę, posiekane chili, imbir oraz sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić wszystko około 10-15 min., od czasu do czasu mieszając aż kapusta i marchew zmiękną. Na koniec dodać ugotowany ryż, wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i wyłączyć ogień. Gotowy farsz przestudzić.
 W letniej wodzie moczyć po jednej sztuce papieru ryżowego przez kilka sekund (według przepisu na opakowaniu). Rozłożyć go na desce lub blacie i nałożyć po czubatej łyżce farszu. Zawijać i układać ciasno w blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Zwinięte gołąbki piec około 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 *C. Podawać z sosem pomidorowym.


Sos:
Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać bulion warzywny, pokrojone pomidory i przecier. Dusić do odparowania części wody i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos można lekko zblendować.

Etykiety: , ,