Chili "sin carne"


Chili sin carne, czyli bezmięsna wersja chili con carne. To proste i naprawdę smaczne danie, które można podawać na wiele sposobów. Niektórzy łączą je z ryżem, plackami do tortilli czy po prostu jedzą bez dodatków. Chili sin carne powinno być ostre! Ostrość bardzo pasuje tej potrawie i jest idealną alternatywą na chłodne dni.

Koniecznie spróbujcie!






Składniki:


- 2 czerwone cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- 1 szklanka suchej lub 2 puszki czerwonej fasoli
- 5 pomidorów
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-2 strąki papryki chili
- 150 ml wody
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka
- natka pietruszki (lub świeża kolendra)
- oliwa


Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć na noc(jeżeli używamy fasoli suchej) i następnego dnia ugotować do miękkości. W rondelku lub garnku z grubym dnem, na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Wlać połowę wody i dodać pokrojone w kostkę marchewki. Dusić razem kilka minut. Dodać fasolę, pokrojone pomidory, chili oraz przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką do smaku. W razie konieczności dodać pozostałą wodę. Chili powinno być ostre. Dusić około 20 min. Podawać z posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Etykiety: , ,