"Nutella" śliwkowa


Sezon na śliwki pomału dobiega końca. Jeżeli chcecie wykorzystać ten smaczny owoc i zapakować go w słoiczki, zanim zniknie ze sklepów możecie wypróbować nasz przepis. Połączenie prawdziwego kakao, pysznych śliwek z nutą cynamonu dało nam idealne smarowidło na kanapki, farsz do naleśników czy placków. 




ilość: 2-3 słoiczki

Składniki:
- 1 kg. śliwek
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki miodu (ewentualnie syropu z agawy)

- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka agaru

Sposób przygotowania:

Śliwki smażyć na oleju kokosowym kilkanaście minut. Przetrzeć je przez sito, dodać miód, cukier, cynamon i kakao. Całość dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec dodać łyżkę agaru, zagotować i wyłączyć. Przelać do słoiczków, schłodzić i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. W przypadku gdy chcemy przechowywać krem dłużej należy go kilka minut pasteryzować. 



Etykiety: , ,