Sezon na śliwki pomału dobiega końca. Jeżeli chcecie wykorzystać ten smaczny owoc i zapakować go w słoiczki, zanim zniknie ze sklepów możecie wypróbować nasz przepis. Połączenie prawdziwego kakao, pysznych śliwek z nutą cynamonu dało nam idealne smarowidło na kanapki, farsz do naleśników czy placków.

- 1 kg. śliwek
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki miodu (ewentualnie syropu z agawy)
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka agaru
Sposób przygotowania:
Śliwki smażyć na oleju kokosowym kilkanaście minut. Przetrzeć je przez sito, dodać miód, cukier, cynamon i kakao. Całość dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec dodać łyżkę agaru, zagotować i wyłączyć. Przelać do słoiczków, schłodzić i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. W przypadku gdy chcemy przechowywać krem dłużej należy go kilka minut pasteryzować.
Etykiety: "Nutella" śliwkowa, dania wegańskie, dania wegetariańskie