Konfitura z aronii i pomarańczy


Nie wiecie do czego wykorzystać aronię? Dla nas od wielu lat nie istnieją zimowe zapasy bez konfitury, właśnie z tego owocu. Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczywa, serów, naleśników a nawet do herbaty! A w dodatku jest bardzo, bardzo zdrowa :).




Składniki:

- 2 kg. aronii
- 400 ml miodu/syropu z agawy
- 3 pomarańcze
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 cm. świeżego imbiru (lub jedna łyżeczka imbiru w proszku)
- 1 łyżeczka goździków
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżka agaru


Sposób przygotowania:
Aronię dusić w garnku z grubym dnem. Dodać fileciki z pomarańczy oczyszczonych ze skórek, miód, cukier oraz przyprawy. Wszystko dusić około 1h. Pod koniec można dodać 1 łyżkę agaru. Przelać konfiturę do słoiczków i pasteryzować kilka minut.


Etykiety: , ,