Babeczki z kaszy jaglanej ze śliwkami


Kasza jaglana i śliwki to idealne połączenie, które już raz gościło na naszym blogu: Kasza jaglana ze śliwkami. Tym razem, w nieco innej wersji czyli babeczki! Chrupkie z wierzchu, mięciutkie wewnątrz. Są zdrową alternatywą dla miłośników słodyczy, sprawdzą się na śniadanie, jako deser oraz jako doskonała przekąska dla dzieci do szkoły :).


ilość: 12 babeczek

Składniki:

- 100 g. kaszy jaglanej
- 12-16 śliwek węgierek
- 1 jajko
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki jaglanej lub kukurydzianej
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować i przestudzić. 
Jajko oraz cukier utrzeć mikserem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, rozpuszczone masło i mleko kokosowe. Wszystko razem chwilę miksować. Dodać kaszę jaglaną. Całość wymieszać.
Blaszkę do babeczek natłuścić i wyspać kaszą manną lub mąką kukurydzianą. Wlać masę do foremek. Śliwki podzielić na ćwiartki i w każdej babeczce umieścić 4-5 kawałków. 
Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 min.
Smacznego!









Etykiety: ,