Kasza jaglana i śliwki to idealne połączenie, które już raz gościło na naszym blogu: Kasza jaglana ze śliwkami. Tym razem, w nieco innej wersji czyli babeczki! Chrupkie z wierzchu, mięciutkie wewnątrz. Są zdrową alternatywą dla miłośników słodyczy, sprawdzą się na śniadanie, jako deser oraz jako doskonała przekąska dla dzieci do szkoły :).
ilość: 12 babeczek
Składniki:
- 100 g. kaszy jaglanej
- 12-16 śliwek węgierek
- 1 jajko
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki jaglanej lub kukurydzianej
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować i przestudzić.
Jajko oraz cukier utrzeć mikserem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, rozpuszczone masło i mleko kokosowe. Wszystko razem chwilę miksować. Dodać kaszę jaglaną. Całość wymieszać.
Blaszkę do babeczek natłuścić i wyspać kaszą manną lub mąką kukurydzianą. Wlać masę do foremek. Śliwki podzielić na ćwiartki i w każdej babeczce umieścić 4-5 kawałków.
Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 min.
Smacznego!
Etykiety: Babeczki z kaszy jaglanej ze śliwkami, dania wegetariańskie