Do tego pysznego i szybkiego deseru potrzebne są zaledwie dwa główne składniki: mleko kokosowe i masło orzechowe. Jeżeli posiadasz te produkty i masz ochotę na coś słodkiego, o konsystencji budyniu koniecznie wypróbuj ten przepis! Doskonale sprawdzi się również jako śniadanie :)
Składniki:
- pół puszki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki mleka sojowego (lub po prostu więcej mleka kokosowego)
- 1 i 1/2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego (brązowego)
- 2 łyżki delikatnej mąki (ja użyłam mąki ryżowej)
Sposób przygotowania:
Do małego garnka z grubym dnem wlać mleko, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Mieszać trzepaczką żeby się nie przypaliło. Zmniejszyć ogień, dodać masło orzechowe, mąkę i mieszać jeszcze kilka minut na małym ogniu, aż składniki połączą się a masa zgęstnieje. Wyłączyć palnik i odstawić na 10 minut do ostudzenia. Podawać z sezonowymi owocami.
Smacznego!
Etykiety: dania wegańskie, dania wegetariańskie, Wegański budyń kokosowo-orzechowy