Pasta cukiniowo-orzechowa


Co zrobić kiedy w domu zalega nam dorodna cukinia? 
Może prostą, szybką i naprawdę smaczną pastę z cukinii i orzechów? Doskonale nadaje się do pieczywa, krakersów, warzyw ale i do makaronu. Na pewno sprawdzi się jako przekąska imprezowa!




Składniki:

- 1 duża cukinia
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 3-4 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- kawałek papryki chili
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Cukinię pokroić w kostkę i wrzucić do rondla z gorącą wodą na kilka minut aby lekko zmiękła (można również delikatnie podsmażyć na patelni). Odsączyć na sicie i przestudzić. Cukinię, orzeszki, sezam, czosnek, oliwę oraz chili zblendować i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!

Etykiety: , ,