Deser z chia a'la pinacolada


Kolejna propozycja deserowa, tym razem z użyciem nasion szałwii hiszpańskiej, zwanej też chia. Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i kwasów tłuszczowych omega 3. Ponadto są bogactwem cynku, źródłem magnezu, żelaza czy kwasu foliowego, które przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia.
My połączyłyśmy je z delikatnym mlekiem kokosowym i świeżym ananasem :).







Składniki:

- puszka mleka kokosowego
- 4 łyżki nasion chia
- szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki miodu/syropu klonowego 



Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsypać nasiona, dodać mleko kokosowe, wodę, miód i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką). Na koniec dodać pokrojonego ananasa i jeszcze raz wymieszać. Masę przelać do słoiczków lub salaterek i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Podawać ze świeżymi owocami, pokruszonymi ciasteczkami lub orzechami. 
Smacznego!

Etykiety: , ,