Kolejna propozycja deserowa, tym razem z użyciem nasion szałwii hiszpańskiej, zwanej też chia. Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i kwasów tłuszczowych omega 3. Ponadto są bogactwem cynku, źródłem magnezu, żelaza czy kwasu foliowego, które przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia.
My połączyłyśmy je z delikatnym mlekiem kokosowym i świeżym ananasem :).
Składniki:
- puszka mleka kokosowego
- 4 łyżki nasion chia
- szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki miodu/syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypać nasiona, dodać mleko kokosowe, wodę, miód i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką). Na koniec dodać pokrojonego ananasa i jeszcze raz wymieszać. Masę przelać do słoiczków lub salaterek i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Podawać ze świeżymi owocami, pokruszonymi ciasteczkami lub orzechami.
Smacznego!
Etykiety: dania wegańskie, dania wegetariańskie, Deser z chia a'la pinacolada