W marketach tygodnie azjatyckie, więc je wykorzystujemy :). Jakiś czas temu była tajska zupka na mleku kokosowym, która cieszyła się dużym zainteresowaniem, a dziś mamy dla was chińską wersję makaronu z tofu i warzywami. Danie bardzo łatwe do przygotowania i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom sosu sojowego.


Składniki:
- pół paczki dowolnego, azjatyckiego makaronu (ja użyłam makaronu z tapioką i zieloną herbatą)
- 1 tofu naturalne
- sos sojowy (3 łyżki)
- łyżeczka posiekanej papryczki chili
- ząbek czosnku
- 1 puszka karczochów
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
- 3 cebulki szalotki
- sól
- szczypiorek do posypania
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Tofu pokroić w kostki i zamarynować z dwiema łyżkami sosu sojowego, posiekanym ząbkiem czosnku, łyżeczką papryczki chili i solą. Odstawić do lodówki na pół godziny. Makaron zalać wrzątkiem, według przepisu na opakowaniu i odcedzić kiedy jest jeszcze lekko twardy. Szalotki i karczochy pokroić na ćwiartki. Po 30 minutach wyjąć tofu z lodówki. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć cebulkę, dodać orzeszki, tofu wraz z marynatą, karczochy i smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać makaron. Doprawić wedle gustu solą lub dodać jeszcze sosu sojowego. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Etykiety: dania wegańskie, dania wegetariańskie, Makaron po chińsku