Kasza bulgur a'la risotto


Doskonała jako zamiennik ryżu i bardzo zdrowa kasza bulgur, czyli gotowane a następnie wysuszone ziarna pszenicy durum. My połączyłyśmy ją z delikatnym mlekiem kokosowym, groszkiem, marchewką i jarmużem. Wszystkie te składniki razem smakują doskonale i na pewno jeszcze nie raz to danie pojawi się w naszym domu :).





Składniki:

- 200 g. suchej kaszy bulgur
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 1 szklanka mrożonego lub świeżego, zielonego groszku
- dwie garści jarmużu
- 1/2 puszki mleka kokosowego (gęstego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżej chili
- oliwa
- sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Na patelni lub w rondelku z grubym dnem i pokrywką podsmażyć na oliwie cebulkę. Dodać posiekany czosnek, suchą kaszę i zalać częścią bulionu (ok. 3/4 szklanki). Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i dusić wszystko pod przykryciem około 10-12 minut, co chwilę podlewając kaszę kolejną porcją bulionu. Po tym czasie dodać bulion do końca wraz z jarmużem, groszkiem, chili i mlekiem kokosowym. Wymieszać, doprawić do smaku i dusić wszystko razem jeszcze chwilę. 
Smacznego!


Etykiety: , ,