Deser z twarożkiem z tofu i świeżymi owocami






Do zrobienia tego deseru zainspirowało mnie drzewo, pełne pięknych czereśni, które rośnie w naszym ogródku. Gałęzie pełne owoców zaglądają przez okno do mojego pokoju. Są tak pyszne, że nie warto poddawać ich żadnej obróbce termicznej. Idealnie skomponowały się z twarożkiem z tofu oraz chrupiącym spodem z ciasteczek owsianych i masła orzechowego. Całość zapakowana w słoiczek sprawdzi się jako drugie, pożywne śniadanie, które można zabrać do szkoły czy pracy. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki na twarożek:
- 1 kostka tofu naturalnego (180 g.)
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam mleka migdałowego)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 mały banan

Składniki na spód:
- 1 opakowanie ulubionych ciasteczek owsianych
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 3 czubate łyżki masła orzechowego

na wierzch:
- szklanka świeżych czereśni
- prażone migdały do posypania

Sposób przygotowania:

Do dużej miski dodać odsączone i rozdrobnione widelcem tofu oraz pokrojonego banana. Zalać 1/2 szklanki mleka i dokładnie zblendować. Dodać cukier puder. Wymieszać wszystko razem i włożyć do lodówki na około 25 min.
W trakcie gdy nasz twarożek się chłodzi zajmujemy się spodem. Do miski wrzucić pokruszone ciasteczka. Zalać dwiema łyżkami mleka i wymieszać. W małej miseczce rozpuścić masło orzechowe (np. w mikrofali) i dodać do ciasteczek. Dokładnie wymieszać. Czereśnie pokroić  na połówki a migdały uprażyć delikatnie na suchej patelni tak by się lekko zarumieniły.
Po 25 minutach chłodzenia wyjąć masę z lodówki. Na dno naczynia, np. słoiczka ułożyć warstwę ciastek, następnie twarożek z tofu, owoce i posypać prażonymi migdałami. Smacznego :).
Z podanych składników wychodzą 3-4 słoiczki deseru.


Etykiety: , ,