Chłodnik z awokado i bazylii

Mimo, iż nie w każdej części Polski jest upalnie (u nas w Gdańsku upałów brak) polecamy chłodnik, nieco inny niż robiły nasze babcie, ale równie pyszny i bardzo zdrowy.





ilość: 4 porcje 


Składniki:
- 2 dojrzałe awokado

- 2 szklanki mleka lub maślanki (ja użyłam migdałowego)
- 1 mała, czerwona peperoni
- 1/2 cytryny

- garść listków bazylii
- kilka pomidorków koktajlowych (6-8)

- ząbek czosnku
- oliwa z awokado
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Awokado obrać, wyjąć pestkę i pokroić na kawałki. Pepperoni przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion i posiekać. Do miski wlać mleko, dodać awokado, pepperoni oraz posiekane listki bazylii (1/2 przygotowanej całości). Wszystko zblendować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku a następnie wstawić do lodówki. Pomidorki pokroić na ćwiartki, posiekać ząbek czosnku oraz pozostałe listki bazylii. Wymieszać z trzema łyżkami oliwy. 
Chłodnik rozlać do miseczek i podawać z przygotowanymi pomidorkami, wykładając je na wierzch chłodnika. 
Smacznego!

Etykiety: , ,