Wegański smalczyk z białej fasoli i jabłka






Składniki:

- 1 puszka białej fasoli lub szklanka suchej
- 1 jabłko
- ząbek czosnku
- posiekany świeży tymianek (2 łyżki)
- posiekane świeże oregano (2 łyżki)
- 2 cebule
- olej kokosowy (lub inny)
- sól, pieprz 


Sposób przygotowania:

Cebulkę drobno posiekać a jabłko zetrzeć na tarce. Smażyć na oleju kokosowym do momentu aż cebulka lekko się zarumieni. Dodać posiekany czosnek, tymianek i oregano. Smażyć jeszcze chwilkę. W tym czasie odsączyć fasolę, wsypać do dużej miski i delikatnie zblendować (w przypadku suchej fasoli namoczyć dzień wcześniej i ugotować). Zawartość patelni dodać do miski i zamieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ponownie, delikatnie zblendować. Schłodzić w lodówce.

Etykiety: , ,