Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- oliwa do smażenia
- 150 ml śmietanki kremowej (30%)
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 200 g. kremowego serka topionego
- świeży tymianek
- sól
Sposób przygotowania:
W garnku z grubym dnem zeszklić na oliwie posiekaną cebulę. Dodać do niej pokrojony czosnek oraz ziemniaki (posiekane w drobną kostkę). Zalać wszystko bulionem. Dodać do tego różyczki umytego brokuła wraz z drobniejszymi, pokrojonymi gałązkami. Gotować wszystko około 15 min. W miseczce roztrzepać śmietanę, mąkę oraz gałkę muszkatołową. Dodać do zupy pod sam koniec gotowania i po zagotowaniu wyłączyć. Dodać pokrojone drobno serki topione. Wszystko zblendować. Doprawić solą i świeżym, posiekanym tymiankiem.
Etykiety: dania wegetariańskie, Krem z brokuła i serków topionych z tymiankiem