
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli lub 3/4 szklanki suchej
- 6-7 pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka mielonego lnu
- świeży tymianek
- płatki kukurydziane (do obtoczenia)
- sól
- ostra papryka
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypać fasolę (w przypadku suchej fasoli namoczyć dzień przed robieniem kotlecików i ugotować). Pieczarki podsmażyć delikatnie na patelni wraz z posiekaną cebulką. Dodać do fasoli i zblendować. Doprawić solą, ostrą papryką oraz posiekanym świeżym tymiankiem do smaku, następnie dodać sezam i len. Wszystkie składniki dokładnie zamieszać. Z powstałej masy ulepić kotleciki i obtoczyć je w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. W przypadku gdy będą zbyt miękkie dodać łyżkę mąki kukurydzianej. Piec na grillu lub smażyć na patelni.
Etykiety: dania wegańskie, dania wegetariańskie, Kotleciki z czerwonej fasoli i pieczarek