Ciasto bananowo-czekoladowe na mące jaglanej




Składniki:

- 4 banany
- pół szklanki oleju

- pół puszki mleka kokosowego
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 1,5 szklanki mąki jaglanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej i bułka tarta (do wysmarowania blachy)

Sposób przygotowania:

W dużej misce zblendować trzy banany. Czwartego banana pokroić i dorzucić do miski w kawałkach. Gorzką czekoladę rozpuścić i dodać do bananów. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na wysmarowaną olejem i bułką tartą blachę. Piec w 220 stopniach w termoobiegu około 30 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeżeli nie przykleja się do patyczka to wyłączyć piekarnik a w przypadku gdy ciasto zostaje na patyczku piec jeszcze kilka minut. 

Etykiety: , ,