Składniki:
- 500 g. ugotowanego bobu
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka roślinnego
- garść świeżych owoców
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 8 daktyli
- olej, bułka tarta (do wysmarowania blachy)
Sposób przygotowania:
Ugotowany bób obrać z łupinek i zblendować w dużej misce wraz z olejem i posiekanymi daktylami. W drugiej misce połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do zblendowanego bobu dodać rozpuszczoną czekoladę, szklankę mleka, garść świeżych, pokrojonych owoców oraz suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Masę rozłożyć w foremce do babeczek wysmarowaną oliwą i bułką tartą. Piec około 30 minut, w termoobiegu. Po 30 minutach sprawdzić patyczkiem czy babeczki są już gotowe. Jeżeli nie to piec jeszcze około 5 min.
Uwaga: babeczki można dosłodzić dowolnie wedle gustu, w przypadku gdy będą dla nas zbyt gorzkie.
Etykiety: Babeczki z bobu i gorzkiej czekolady, dania wegańskie, dania wegetariańskie