Gnocchi z sosem botwinkowym






Składniki:

- 6-8 ziemniaków

- 2 niepełne szklanki mąki
- 1 jajko
- pęczek botwinki
- 200 ml śmietanki kremowej/sojowej
- 150 g. ulubionego serka (np. topiony)
- sól, pieprz
- papryka ostra
- 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zblendować. Po przestudzeniu połączyć z mąką, jajkiem i doprawić solą. Gnieść ciasto aż będzie jednolite i nie klejące (w razie potrzeby podsypać trochę mąki). Formować wałki a następnie pokroić na kluseczki i uformować dowolnie gnocchi. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia kluseczków na wierzch.

Sos:

Sos przygotować w rondelku z grubym dnem. Wlać śmietankę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać serek oraz posiekaną botwinkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Delikatnie mieszając dusić kilka minut na małym ogniu. Podawać z gorącymi gnocchi.
Można posypać posiekanym koperkiem. 


Etykiety: ,