Swojski chlebek wieloziarnisty na zakwasie



Składniki na zakwas ( zrobić 4-5 dni wcześniej):

- mąka żytnia razowa
- ciepła woda

Sposób przygotowania:

1/2 szklanki mąki żytniej oraz 1/2 szklanki ciepłej wody wymieszać drewnianą łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc (10-12 h). Po tym czasie ponownie dodać po pół szklanki mąki i wody. Wymieszać i zostawić na całą dobę. Przez kolejne 2-3 doby dodawać po łyżeczce mąki i ciepłej wody.


Składniki na chleb:

- 0,5 szklanki zakwasu
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki ziaren sezamu
- 2 szklanki mąki razowej żytniej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarniste
- 2 szklanki letniej wody


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać. Wyrabiać ciasto około 15-20 min. mikserem lub ręcznie (ja wyrabiam ręcznie aż ciasto zacznie charakterystycznie "mlaskać"). Garść ciasta można odłożyć na następny chleb w słoiczku, w lodówce do 2 tygodni. Ciasto przełożyć do blaszki-keksówki dużej, tak aby wypełniało je maksymalnie do 2/3 wysokości. Formę odstawić w ciepłe miejsce na około 2-3 h. (grzejnik lub lekko nagrzany piekarnik). Gdy wyrośnie, wstawić do piekarnika i piec około 60-70 min. w temperaturze 200 stopni. Kroić po wystudzeniu.


Etykiety: , ,