Nadziewany rogal z kruchego ciasta





Składniki na kruche ciasto:

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kurkumy
- 80 g. zimnego masła
- 100 ml lodowatej wody (do wody można wrzucić kilka kostek lodu)
 
Sposób przygotowania:

- Ciasto szybko zagnieść ze wszystkich składników. Zawinąć w folię aluminiową i umieścić w zamrażalniku na około pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 60-70 cm. na 10-12 cm.

Składniki na farsz:

- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 garście szpinaku
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- chili
- oliwa
- 1 kulka mozzarelli 
Sposób przygotowania:

Podsmażyć na patelni cebulę i czosnek. Dodać szpinak i chwilę dusić. Doprawić do smaku. Wyłączyć patelnię i dodać posiekaną w kostkę mozzarellę oraz suszone pomidory.
Farsz nałożyć na środek ciasta przez całą jego długość. Zawinąć w rulon i uformować "ślimaka". Posmarować wierzch oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 min. Podawać z sosem tzatziki.

Etykiety: ,