Makaron z sosem szparagowo-maślanym






ilość: 2 porcje

Składniki:

- dowolny makaron

- kilka zielonych szparagów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżej chili
- 3 łyżki pestek dyni
- 100 ml bulionu warzywnego
- masło klarowane
- limonka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
-feta

Sposób przygotowania:

Na masełku podsmażyć cebulkę i czosnek. Dodać bulion oraz pokrojone w plasterki szparagi (po odcięciu twardych końcówek), posiekaną chili i pestki dyni. Dusić sos kilka minut. Pod koniec (gdy nadmiar bulionu odparuje) dodać trochę masła klarowanego, posiekaną natkę pietruszki i sok z 1/2 limonki. Przyprawić do smaku. Do sosu dodać makaron. Zamieszać. Przed podaniem posypać pokruszoną fetą.

Etykiety: ,