Żurek świąteczny na własnym zakwasie





Składniki na zakwas ( zrobić 4-5 dni wcześniej):

- mąka żytnia razowa

- ciepła woda

Sposób przygotowania:

1/2 szklanki mąki żytniej i 1/2 szklanki wody wymieszać drewnianą łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc (10-12 h). Po tym czasie ponownie dodać po pół szklanki mąki i wody. Wymieszać i zostawić na całą dobę. Przez kolejne 2-3 doby dodawać po łyżeczce mąki i ciepłej wody.


Składniki na bulion :

- 3 l wody
- 1/2 pora
- 1/2 selera
- 2 korzenie pietruszki
- 3 marchewki
- garść suszonych grzybów
- 3 listki laurowe
- 1 przypalona na patelni cebula
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- sól
- natka pietruszki





Sposób przygotowania:

Z wszystkich składników ugotować bulion. Gotować około 30-40 min. i przecedzić przez sito do czystego garnka.

Pozostałe składniki:

- 4-5 ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 3 łyżki majeranku
- 200 ml zakwasu
- śmietanka 12 % lub 18 %


Składniki dodać do bulionu. Gotować około 15 min., następnie dodać jedną, wyjętą z gotowania bulionu marchew, pokrojoną w półplasterki, kilka suszonych i ugotowanych w wywarze grzybów, podsmażoną cebulkę, czosnek, majeranek oraz 200 ml zakwasu. Gotować kilka minut. Na koniec dodać 120 ml śmietanki 12 lub 18%. Doprawić do smaku. Można dodać do całości dwie łyżki chrzanu. Udekorować rzeżuchą.

Etykiety: ,