ilość: 12 sztuk
Składniki na farsz:
-1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 mała marchew
- mała cebula
- 5-6 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- kawałek papryki pepperoni
- łyżka bułki tartej
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Soczewicę i marchew w plasterkach gotować w osolonej wodzie (około 30-35 min.).Odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Cebulkę i pieczarki podsmażyć na oliwie. Połączyć z soczewicą i marchwią. Dodać czosnek, drobno posiekane pepperoni, przyprawy oraz bułkę tartą. Wszystko lekko zblendować. Doprawić do smaku.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 50 g. (pół kostki) świeżych drożdży
- niepełna szklanka ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżka listków świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól oraz rozdrobnione palcami drożdże i zmieszać. Dolać wodę i ugniatać ciasto by powstała jednolita, miękka masa. Pod koniec ugniatania dodać posiekany tymianek. Odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 kulek.
Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkować, ułożyć na niej dużą łyżkę farszu i zawijać nadając kształt bułeczki. Bułki wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą i odstawić na około 20 min. w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gdy wyrosną piec około 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Etykiety: dania wegańskie, dania wegetariańskie, Wegańskie bułeczki tymiankowe z farszem z soczewicy