ilość: około 10 tortilli
Składniki na placki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
- oliwa
Sposób przygotowania:
Mąkę, wodę i sól zmieszać razem w misce i ugnieść. Odstawić na kilka minut, następnie ulepić kuleczki (około 10). Rozwałkować cienko każdą kuleczkę na placek i posmarować oliwą z dwóch stron. Piec na suchej patelni kilka sekund z obu stron.
Składniki na farsz:
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów krojonych
- mała cebula
- oliwa
- przyprawy: oregano, bazylia, sól, ostra papryka
- kuleczki mozzarelli
Sposób przygotowania:
W garnku podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać pomidory, fasolkę i przyprawić do smaku. Gotować kilka minut na średnim ogniu aby odparować nadmiar wody. Na patelni podsmażyć delikatnie kuleczki mozzarelli do czasu aż lekko zmiękną.
Podawać z ulubionym sosem i sałatą (można polać smakową oliwą).
Etykiety: dania wegetariańskie, Tortilla po wegetariańsku