Kotlety ziemniaczane z suszonymi pomidorami, żurawiną i bazylią







Składniki:

- 10 ugotowanych, małych ziemniaków
-   2 małe cebule
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie (oliwę wykorzystamy do smażenia)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- bułka tarta (do panierowania)
- sól, pieprz
- listki świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki zblendować. Dodać do nich podsmażoną cebulkę, żurawinę, pestki słonecznika oraz posiekane suszone pomidory. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane listki bazylii oraz mąkę. Formować  kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć.
Propozycja podania: z sosem grzybowym.

Etykiety: , ,