ilość: około 25 trufli
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (lub innej)
- pół szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki otrębów owsianych
- kilka kropli soku z cytryny
- garść suszonej żurawiny
- pistacje (do obtoczenia)
- kakao (do obtoczenia)
Sposób przygotowania:
Marchewki obrać i pokroić, następnie gotować do miękkości. Czekoladę rozpuścić w garnku. Do dużej miski przełożyć ugotowane marchewki i zmielić (można rozgnieść drobno widelcem). Dodać rozpuszczoną czekoladę, wiórki kokosowe, otręby, sok z cytryny, garść suszonej żurawiny i zmieszać wszystko razem. Masę przełożyć do foremek w kształcie serduszek lub lepić kuleczki. Obtoczyć w rozdrobnionych pistacjach lub kakao. Włożyć do zamrażalnika na około godzinę.
Etykiety: dania wegańskie, dania wegetariańskie, Walentynkowe trufle