Walentynkowe trufle





ilość: około 25 trufli

Składniki:

- 2 duże marchewki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (lub innej)
- pół szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki otrębów owsianych
- kilka kropli soku z cytryny
- garść suszonej żurawiny
- pistacje (do obtoczenia)
- kakao (do obtoczenia)

Sposób przygotowania:

Marchewki obrać i pokroić, następnie gotować do miękkości. Czekoladę rozpuścić w garnku. Do dużej miski przełożyć ugotowane marchewki i zmielić (można rozgnieść drobno widelcem). Dodać rozpuszczoną czekoladę, wiórki kokosowe, otręby, sok z cytryny, garść suszonej żurawiny i zmieszać wszystko razem. Masę przełożyć do foremek w kształcie serduszek lub lepić kuleczki. Obtoczyć w rozdrobnionych pistacjach lub kakao. Włożyć do zamrażalnika na około godzinę.

Etykiety: , ,