Pizza na gryczanym spodzie







Składniki na sos pomidorowy:


- pół szklanki przecieru pomidorowego
- łyżeczka oregano
- pół łyżeczki bazylii
- szczypta tymianku
- łyżka oliwy (można użyć oliwy smakowej)
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Składniki razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.




Składniki na ciasto do pizzy:

- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół kostki drożdży (50 g.)
- łyżeczka soli
- 1 szklanka letniej wody

Składniki na pizzę wybrane przez nas:

- świeży pomidor
- cebula
- pieczarki
- papryczka chili
- bazylia
- tarty ser 

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać łyżeczkę soli, rozgniecione drożdże i szklankę wody. Wszystkie składniki razem wymieszać i dokładnie ugnieść do uzyskania jednolitej masy. Odstawić gotowe ciasto w misce, przykryte ścierką w ciepłe miejsce (najlepiej postawić na grzejniku) na około 35 min., żeby wyrosło. W trakcie nagrzać piekarnik do 200 stopni w termoobiegu. Po 35 minutach ciasto rozłożyć na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia (można nadać dowolny kształt). Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na kilka minut następnie wyjąć i rozłożyć na nim sos oraz składniki: świeżego pomidora, posiekaną w plastry cebulkę,  papryczkę chili, pieczarki, bazylię oraz posypać tartym serem. Pizzę ze składnikami włożyć do piekarnika jeszcze na 20 min. Po 15 włączyć zapiekanie od góry.

Etykiety: ,