Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną









Składniki na ciasto pierogowe- około 50 pierogów:

- 400 g. mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Składniki zmieszać i zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odkroić kawałek, cienko rozwałkować podsypując mąką. Wykroić kółka szklanką.

Składniki na farsz:

- 4 średnie ziemniaki
- 2 garści kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 100- 120 g. masła
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować następnie rozgnieść widelcem. Pokrojoną cebulkę podsmażyć na masełku i dodać posiekaną kapustę kiszoną. Dusić około 10-12 min. Połączyć razem z ziemniakami. Można delikatnie zblendować. Pierogi podawać ze smażoną cebulką.

Etykiety: ,