Pieczonka warzywna






Składniki:

- 1 mała kapusta włoska

- 4-5 średnich ziemniaków
- 4-5 średnich buraków
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 kostki masła lub oliwa
- sól, pieprz, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Liście kapusty zanurzyć w osolonym wrzątku na kilka minut. Buraki, ziemniaki i marchew pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w piórka. Na wysmarowaną masłem blachę lub naczynie żaroodporne wyłożyć liście kapusty (1/2 całości) następnie buraki, masło, przyprawy oraz marchew, ziemniaki, piórka cebuli, czosnek, ponownie przyprawy oraz pozostałe masło. Całość przykryć liśćmi kapusty. Zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na funkcji termoobiegu- minimum 1,5 h., przykryte folią aluminiową lub pokrywką od naczynia żaroodpornego. 


Etykiety: ,