Kotlety z kaszy quinoa z mielonym lnem





ilość: około 14 kotlecików

Składniki:

- 1/2 szklanki kaszy quinoa (komosa ryżowa)
- 1/2 szklanki mielonego lnu
- 3 garści listków jarmużu 
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
- garść żurawiny 
- 2-3 łyżki ziaren słonecznika
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka
- oliwa (do smażenia)

Sposób przygotowania:

Kaszę quinoa gotować około 30 min. w 0,5 l wody. Posolić dopiero pod koniec gotowania. Jarmuż podzielić na małe listki (bez grubych łodyżek), zalać wrzątkiem na sicie aby lekko zmiękł. Drobno posiekać i dodać do ostudzonej kaszy. Dodać mielony len, posiekaną cebulkę, czosnek, suszone pomidory i żurawinę oraz lekko zblendować, pozostawiając większe kawałki warzyw. Dodać pestki słonecznika i doprawić do smaku. Formować kotlety, następnie smażyć na patelni na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku nagrzanym do 180 *C około 25 min.




Etykiety: , ,