Gulasz azjatycki z cieciorki i szpinaku






ilość: 2-3 porcje


Składniki:

- 1 puszka cieciorki (ja użyłam brązowej)
- 1 puszka pomidorów

- 1 puszka mleka kokosowego
- 5 dużych garści świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki chili w płatkach
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry indyjskiego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- oliwa do smażenia
- sól


Sposób przygotowania:

W garnku podsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę. Dodać pomidory, cieciorkę, mleko kokosowe i przyprawy. Dusić około 20 min. Dodać szpinak i gotować wszystko razem jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub chapati (chlebkiem indyjskim- przepis niżej).


Składniki na chlebek chapati:

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 3/4 szklanki mąki razowej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Składniki wymieszać, ugnieść ciasto i odstawić na 15 min., żeby odpoczęło. Po 15 minutach podzielić ciasto na 4 części. Rozwałkować na 4 placki, podsypując mąką. Wklepać na wierzch trochę oliwy. Piec na suchej patelni, po kilka minut z każdej strony. 



Etykiety: , ,