Składniki:
- 2 niepełne szklanki grochu łuskanego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2,5 l bulionu warzywnego
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 czubate łyżki majeranku suszonego lub świeżego (ja dałam po połowie)
- 8 śliwek wędzonych
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Groch namaczamy i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia w garnku podsmażamy cebulkę. Dodajemy bulion, przepłukany groch, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, majeranek oraz pokrojoną w plasterki marchew. Po ok. 25 min. gotowania dodajemy ziemniaczki pokrojone w drobną kostkę oraz śliwki wędzone, pokrojone w paski. Gotujemy jeszcze około 15-20 min., aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym majerankiem.
Etykiety: dania wegańskie, dania wegetariańskie, Grochówka ze śliwką wędzoną