ilość: 8 kotletów do vegeburgerów
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli (lub 1/2 szklanki suchej- ugotować)
- 1 puszka cieciorki (lub 1/2 szklanki suchej- ugotować)
- 1 cebula
- 200 g. boczniaków
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
- sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przygotowania:
Cebulkę, czosnek i boczniaki chwilkę smażyć na oliwie. Dodać do miski z odsączoną fasolą i cieciorką. Delikatnie zblendować, pozostawiając masę z większymi kawałkami warzyw. Dodać sezam, słonecznik, otręby i mąkę. Doprawić do smaku. Formować płaskie, duże kotlety. Smażyć na oliwie lub piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 30 min. Podawać z ulubionym pieczywem ziarnistym, warzywami i sosem.
Propozycje warzyw: sałata, kiełki, cebula, ogórek kiszony, papryka, pomidor, papryczki jalapeno
Propozycje sosów: czosnkowy, wege BBQ, sojonez/majonez, ketchup