Składniki:
- 6 jabłek
- 2 gruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki otrębów owsianych
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 3/4 kostki masła
- 4 łyżki śmietanki słodkiej
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kurkumy
- łyżka masła (do wysmarowania blachy)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka kaszy manny
Sposób przygotowania:
Jabłka i gruszki obrać i pociąć na ósemki. Skropić sokiem z 1/2 cytryny. Kruszonkę przygotować z mąki, otrębów, cynamonu, kurkumy, cukru, śmietanki i posiekanego masła. Składniki ze sobą szybko wymieszać w misce i wstawić do lodówki na kilkanaście minut. W tym czasie wysmarować masłem naczynie żaroodporne i wysypać kaszą manną. Umieścić w nim owoce. Nagrzać piekarnik do temperatury 180*C. Kruszonkę wyłożyć na owoce. Na wierzch posypać płatki migdałowe. Piec w piekarniku około 20 min.
Etykiety: dania wegetariańskie, Owoce pod kruszonką