Krem morelowo-marchewkowy





Składniki (na 2 l zupy):

- 2 l bulionu warzywnego
- 1 kg. marchwi
- 250-300 g. suszonych moreli
- 1 pomarańcza
- 5 łyżek płatków lub słupków migdałowych
- szczypta chili
- sól
- cynamon
- parę kropel soku z cytryny (ewentualnie)


Sposób przygotowania:

Marchew kroimy na plastry, wrzucamy do bulionu i gotujemy. Morele- jeżeli są bardzo wysuszone namaczamy wcześniej we wrzątku, jeżeli nie, kroimy w plastry i dorzucamy do gotującej się marchwi. Po 20 min. dodajemy jedną, obraną i pokrojoną pomarańczę oraz chili. Gotujemy wszystko jeszcze 10 min. Wyłączamy planik, blendujemy i doprawiamy do smaku solą (ewentualnie sokiem z cytryny). Krem podajemy w miseczkach, posypany cynamonem oraz prażonymi płatkami migdałów. 

Etykiety: , ,