Kotleciki z cieciorki i suszonych pomidorów



ilość: około 15 kotlecików

Składniki:

- 3/4 szklanki suchej cieciorki

- pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- natka pietruszki
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
- bułka tarta
- oliwa 


Sposób przygotowania:

Ziarna cieciorki namoczyć na całą noc. Następnego dnia odlać wodę, zalać nową i gotować do miękkości (około 1 h). Cieciorkę przełożyć do miski i wystudzić. Dodać posiekaną cebulę, czosnek, garść posiekanej natki pietruszki, pomidory suszone, dwie łyżki oliwy z zalewy z pomidorów, mąkę oraz przyprawy. Wszystko zblendować. Uformować małe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na oliwie. Kotleciki można też upiec w piekarniku na blaszce posmarowanej oliwą ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 160*C. 

Etykiety: , ,